Aracınızı Kışa Hazırlamak İçin İpuçları

Kış sürüş koşulları, yoldaki kar ve buz gibi faktörler nedeniyle tehlikeli olabilir. Kış sürüşüne hazırlıklı olmanız önemli olmakla birlikte, aracınızın bu zorluğa hazır olması da önemlidir. Aracınızın kış yol koşullarının üstesinden gelebileceğinden emin olmak için kış mevsiminden önce aşağıdaki önerileri uygulayın. Zorlu kış koşullarına girmeden önce aracınızın bakımını yaptırarak onu kışın getirebileceği zorluklara hazırlayın.

KIŞ LASTIKLERINE GEÇIN

Kışın aşırı soğukların yaşandığı bir yerde yaşıyorsanız, aracınızı kışa hazırlarken kış lastiği takmanız önerilir. Sıcaklık sürekli olarak donma noktası civarında veya altında seyrettiğinde, kış lastiği olmayan lastiklerdeki kauçuk bileşenler sertleşerek lastiğin yolu kavrama kabiliyetini azaltır. Kış lastikleri, soğuk havalarda sertleşmeye direnecek şekilde tasarlanmış özel bileşenler kullanır ve buzda, karda, sulu karda ve hatta kuru asfaltta daha iyi çekiş sağlar.

LASTik BASINCINI KORUYUN

Ortam sıcaklığındaki her 10°’lik değişiklik 1 PSI’lık bir kazanç veya kayıp anlamına gelebilir. Bu, kış aylarında basıncı daha düzenli olarak kontrol etmeniz ve gerektiğinde lastiklerinizi yeniden doldurmanız gerektiği anlamına gelir. Lastikleriniz için uygun basıncı sürücü tarafındaki kapı pervazında bulunan lastik etiketinde veya aracınızın kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Uzun bir kış sürüşüne çıkmadan önce, siz dışarıdayken sıcaklıkların nasıl değişebileceğini kontrol edin. Hazırlıklı olmadığınız ani bir değişiklik olması halinde değişen sıcaklıklar hem çekiş gücünüzü hem de sürüş kabiliyetinizi etkileyebilir.

KIŞ SILECEKLERINI TAKIN

Ön cam silecek sıvınızı sık sık değiştirin. Tek bir kar fırtınası bu sıvının büyük bir miktarını tüketebilir, bu nedenle yıkayıcı haznesini kış koşulları için formüle edilmiş ön cam silecek sıvısıyla sık sık doldurun. Yıkayıcı sıvınızın düşük sıcaklıklar için doğru formülde olduğundan emin değilseniz, hazneye bir şişe yıkayıcı sıvısı antifrizi ekleyin. Çoğu otomobil yedek parça mağazasında bulabilirsiniz.

Bunu göz önünde bulundurarak, aracınızı rölantide çalıştırdığınızda, çok az fayda sağlayarak veya hiç fayda sağlamadan daha fazla yakıt yakarsınız. Sonuçta, aracınızın motoru soğuk havalarda araç durmadan çalışacak şekilde optimize edilmiştir. Aracınızı rölantide çalıştırmanızın tek nedeni kabini ısıtmak ve ön camın buzunu çözmektir ki bu da yaklaşık 3 dakika sürer.

Yolculuğunuza başlamadan önce aracınızı 10 ila 15 dakika boyunca rölantide çalıştırmak kirliliği artıracaktır. Yakıtın büyük bir kısmının yanmadan veya kısmen yanarak motordan çıkmasıyla, aracınız çok fazla zehirli duman çıkaracaktır.

KIŞ GÜVENLIK Kiti HAZIRLAYIN

Seyahate çıkmadan önce, acil durumlar için aracınızda ortak araç ve gereçleri saklayın. Karda yola çıkmadan önce yanınıza neler almanız gerektiğini öğrenmek için aşağıdaki bilgi grafiğini kullanın. Sık sık benzin doldurun! Depoda benzin bulundurmak kış aylarında yaz aylarına göre daha önemlidir. Neden mi? Birincisi, dolu bir depo yoğuşmayı azaltır, bu da gaz hattının donmasını önleyebilir. Sadece bu da değil, eğer yolda kalırsanız, yardım gelene kadar sizi sıcak tutacak tek şey motorunuz olabilir.

Arkanızı görememek güvenli olmayan sürüş koşulları yaratabilir.

Bu nedenle bazı eyaletlerde tüm camlarınızın buğu ve kirden arındırılmış olması gerektiğini belirten yasalar vardır.

Aracınızı kışa hazırlarken, düzgün çalıştığından emin olmak için soğuk hava gelmeden önce arka cam buz çözücünüzü kontrol edin.

Tamire ne zaman ihtiyacınız var?

Alternatörün mekanik parçaları sızdırmazdır, ancak yağlayıcı aşındıkça duran su alternatöre zarar verebilir. Tekrar tekrar suya maruz kalmak elektrik arkının fırçalara zarar vermesine ve aşınmasına neden olabilir. Erken teşhis her zaman daha iyidir. Sürüş sırasında gösterge panelindeki sinyalleri kontrol edin, kontak açıksa aracınızın gösterge panelinde bir akü ışığı yanacaktır. Bu, hızlı bir şekilde bakmanız gerektiği anlamına gelir. Aynı şekilde, araçtaki çalışmayan plakalar da akü arızasının nedeni olabilir.