Su Arabanızın Alternatörüne Zarar Verebilir mi?

Bir arabanız olduğunda, ona nasıl bakacağınızı bilmeniz gerekir. Arabanızda yanlış gidebilecek çeşitli şeyleri ve ne zaman tamir ettirmeniz gerektiğini anladığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Bir arabanın göz önünde bulundurmanız gereken parçalarından biri alternatördür. Alternatör arabanın hayati bir parçasıdır. Aracınızın içinde, alternatör mekanik enerjiyi alır ve dönen bir pully tarafından kullanılabilir enerjiye dönüştürür ve bu enerji aracın aküsünde depolanır.

Alternatör su geçirmez değildir

Alternatör su geçirmez değildir ve su altında kaldığında/kalırsa, ona baktırmanız gerekecektir. Aracınızın düzgün çalışabilmesi için onarım gerekli olacaktır. Kontağınız açıksa, gösterge panelinizde bir akü ışığının yandığını göreceksiniz. Sürüş sırasında da yanabilir ve bu da baktırmanız gerektiği anlamına gelir. Alternatör, arabada doğru çalışmayan plakalar olduğunda da bozulabilir.

arabaya ihtiyacı olan ilgiyi göstermek

Bazen farlarınızın veya gösterge paneli ışıklarının karardığını veya tamamen söndüğünü fark edebilirsiniz. Bu, araç rölantide çalışırken olur. Motor açıkken farların daha parlak hale geldiğini göreceksiniz. Bu durum aracınızda meydana geliyorsa, alternatörünüz bozuk olabilir. Arızanın alternatörden mi yoksa aküden mi kaynaklandığını öğrenmek isteyeceksiniz. Ne olursa olsun, arabanıza gereken ilgiyi göstermek kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Aracınızın her zaman iyi çalıştığından emin olmak isteyeceksiniz. Bu sizin için şimdi ve gelecekte büyük bir fark yaratabilir.

daha fazlası

1980’lerden bu yana, otomobil üreticileri karbüratör kullanımından daha gelişmiş bir sistem olan elektrikli yakıt enjektörlerine geçmiştir. Bu nedenle, araç dış ortam sıcaklığını ölçen sensörlerle donatılmıştır. Bu sistem elektrikli yakıt enjektörünün hava-yakıt karışımını soğuk havaya göre ayarlamasını sağlar. Tipik olarak, elektrikli yakıt enjektörü düşük buharlaşma seviyelerini telafi etmek için daha fazla benzin salınımı yaparak yakıt açısından zengin bir hava-yakıt karışımı oluşturur.

Bunu göz önünde bulundurarak, aracınızı rölantide çalıştırdığınızda, çok az fayda sağlayarak veya hiç fayda sağlamadan daha fazla yakıt yakarsınız. Sonuçta, aracınızın motoru soğuk havalarda araç durmadan çalışacak şekilde optimize edilmiştir. Aracınızı rölantide çalıştırmanızın tek nedeni kabini ısıtmak ve ön camın buzunu çözmektir ki bu da yaklaşık 3 dakika sürer.

Yolculuğunuza başlamadan önce aracınızı 10 ila 15 dakika boyunca rölantide çalıştırmak kirliliği artıracaktır. Yakıtın büyük bir kısmının yanmadan veya kısmen yanarak motordan çıkmasıyla, aracınız çok fazla zehirli duman çıkaracaktır.

Neden Birçok Kişi Kış Aylarında Araçları Rölantide Çalıştırmanın Çok Önemli Olduğunu Düşünüyor?

İçten yanmalı motorlar, motorun silindirleri içinde benzin ile havanın karıştırılmasıyla çalışır. Hava-yakıt karışımı sıkıştırıldıktan sonra, karışım pistonları hareket ettiren buji tarafından ateşlenir. Geçmiş yıllarda, özellikle 1980’lerden önce, yakıt ve havanın karışımını bir karbüratör kontrol ediyordu. Karbüratörün bir eksikliği, hava-yakıt karışımındaki yakıtı tam olarak kontrol edememesiydi.

Benzinin soğuk havada buharlaşmasının zor olduğu göz önüne alındığında, karbüratör gereğinden çok daha fazla yakıt salmaya yatkındı.

 Yakıt açısından zengin karışım, ateşlendiğinde motor hasarı potansiyelini artırıyordu.

Araç sahiplerine, motorun ısınmasını sağlamak ve böylece karbüratörün doğru yakıt karışımını sağlamasını kolaylaştırmak için araçlarını birkaç dakika rölantide çalıştırmaları tavsiye edilir.

Tamire ne zaman ihtiyacınız var?

Alternatörün mekanik parçaları sızdırmazdır, ancak yağlayıcı aşındıkça duran su alternatöre zarar verebilir. Tekrar tekrar suya maruz kalmak elektrik arkının fırçalara zarar vermesine ve aşınmasına neden olabilir. Erken teşhis her zaman daha iyidir. Sürüş sırasında gösterge panelindeki sinyalleri kontrol edin, kontak açıksa aracınızın gösterge panelinde bir akü ışığı yanacaktır. Bu, hızlı bir şekilde bakmanız gerektiği anlamına gelir. Aynı şekilde, araçtaki çalışmayan plakalar da akü arızasının nedeni olabilir.